torsdag 22 oktober 2015

I Sydsvenskan idag!

Hannes och hans klass var med i tidningen idag!


Så här stod det:

SVEDALA Salami, småkakor och trädgårdsplattor gjorde det möjligt. I maj flyger klass 9A på Naverlönnsskolan till Makedonien för första gången.

"Ett litet land", "varmt" och "närheten av Grekland". Det är vad Svedalaeleverna vet om sitt kommande resmål. Om 196 dagar åker 21 elever med lärare och föräldrar till Ohrid, Makedonien. Under en vecka ska de till ett kloster, en gladiatorarena, bada i Ohridsjön och besöka ett gymnasium.
– Vi ska hälsa på skolan och vara med på deras undervisning, säger Lars Ralevski, ny lärare på Naverlönnsskolan och initiativtagare till resan.

– Alla ska få lära känna en elev via mejl innan vi åker dit, säger han.
– Jag vill ha en tjej, ropar Hannes Gadde, 15 år.
– Jag vill ha en som spelar fotboll, säger en annan.
De senaste tio åren har Lars Ralevski åkt till Makedonien med skolklasser från Sverige men nu är det första gången med en klass från Naverlönnsskolan. När han berättade om de tidigare resorna nappade Maria Sjöberg, klassföreståndare för 9A, på idén och nu är planeringen i full gång.
– Det känns jätteroligt att vi ska åka, säger hon.
Eleverna berättar att Maria Sjöberg har varit väldigt drivande.
– Utan henne hade det inte blivit någon resa, säger Anna Knutsson, 15 år.
Ingen av eleverna har varit i Makedonien tidigare. Lars Ralevski berättar att länderna skiljer sig mycket från varandra.
– Det är mycket fattigare än Sverige men ungdomarna har starka framtidsvisioner och samma musiksmak som er, säger Lars Ralevski till klassen.
Tidigare elever har varit nöjda med resemålet.
– Det har varit fantastiskt och de har fått göra mycket för lite pengar, säger Lars Ralevski.
– Du kan klippa dig hos mästerfrisören för fyrtio kronor, säger han. Eleverna skrattar.
Sedan sjuan har skolklassen samlat in pengar för att kunna åka på en resa i nian. Alla har varit engagerade i försäljning av salamikorvar och småkakor. Hittills har de samlat in 40 000 kronor. Några tusenlappar kom från ett jobb med trädgårdsplattor.
– Under en hel lördag flyttade vi flera ton trädgårdsplattor åt en privatperson. Vi sålde stenarna och fick in femtusen, säger Felicia Nilsson, 15 år.
Inför resan ska klassen lära sig mer om Makedonien.
– Vi ska läsa om landets geografi, religion, historia och samhällsutveckling, säger SO-läraren Birger Enoksson, som också ska följa med på resan.
Egentligen skulle han gått i pension men han valde att stanna ett år till för den här klassen.
– Jag har följt dem sedan sexan och jag vill vara med hela vägen. Och sedan är det kul att få följa med till Ohrid såklart, säger han.
– Vår klass är som en familj, säger Felicia Nilsson, 15 år.

En sån häftig upplevelse de har framför sig!



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar